Κατά λάθος έλαβαν μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας οι κάτοικοι στην Αθήνα, την Τρίτη (26/09), για την κακοκαιρία Elias αφού οι ιθύνοντες μπέρδεψαν την Αττική με τη Βοιωτία, την Ευρυτανία και τη Φωκίδα.
Συγκεκριμένα, μήνυμα μέσω του 112 έφτασε στα κινητά τηλέφωνα κατοίκων σε περιοχές της Πελοποννήσου, στην Κεφαλονιά, στην Ιθάκη, στη Ζάκυνθο, στην Ευρυτανία, στη Βοιωτία, στη Φωκίδα, στη Μαγνησία, στη Φθιώτιδα και στη βόρεια Εύβοια.
Μάλιστα, το εν λόγω μήνυμα έγραφε: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) από τις βραδινές ώρες της 26/09 στην περιοχή σας».
Ποιες περιοχές θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία Elias
Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προχώρησε η ΕΜΥ, το μεσημέρι της Τρίτης (26/09), τονίζοντας πως το σύστημα της κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.
Αναλυτικά:
Την Τρίτη (26/09), κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), στις Σποράδες, στη βόρεια Εύβοια και στη βόρεια Πελοπόννησο. Ακόμα, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:
- Στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας)
- Στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας)
- Στη Στερεά Ελλάδα (στην Αιτωλοακαρνανία, στην Ευρυτανία, στη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και τα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας)
- Στη βόρεια Πελοπόννησο (στους νομούς Αχαΐας και στα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας)
Όσον αφορά στην Τετάρτη (27/09), κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο), στις Σποράδες, στην Εύβοια, στη δυτική Κρήτη και πιθανώς – κατά διαστήματα – στις δυτικές Κυκλάδες, στα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και στο βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.
Σχετικά με την Πέμπτη (28/09), κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, στη Μαγνησία, στην Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία.
Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη (27/09)
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά φαινόμενα αναμένονται για το υπόλοιπο της ημέρας σε Ιόνιο, δυτική και κεντρική Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και δευτερευόντως σε Θεσσαλία και Ήπειρο. Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη δυτική Ελλάδα και στα κεντρικά Επτάνησα.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο μέχρι το πέρας της Τρίτης (26/09), δεχόμενες τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, εντοπίζονται στους νομούς Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας και – από αργά το απόγευμα – Καρδίτσας και Τρικάλων.
Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί, απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης (26/09). Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.
Όσον αφορά στην Τετάρτη (27/09), τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας. Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στην ανατολική και νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και κυρίως στην Πελοπόννησο – ιδιαίτερα κεντρική και βόρεια – η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν, συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν, επίσης, σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στον νομό Χανίων.
Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί, απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τετάρτης (27/09). Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τρίτη (26/09) κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική), ενώ την Τετάρτη (27/09) θα αναβαθμιστεί στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).
Και η Αττική στο «μάτι» της κακοκαιρίας – Οι πιο δύσκολες ημέρες
Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, δήλωσε την Τρίτη (26/09) για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Elias πως «είναι μια ζώνη η οποία εκτείνεται από τα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας και φτάνει μέχρι τα νοτιότερα τμήματα της Πελοποννήσου και από τα πιο ανοιχτά τμήματα του Ιονίου μέχρι και το δυτικό Αιγαίο», συμπληρώνοντας: «Σε αυτές τις περιοχές θέλει προσοχή, θα πέσει μεγάλος όγκος νερού, δεν αποκλείεται να έχουμε και προβλήματα».
Επίσης, ο ίδιος είπε ότι η κακοκαιρία θα κρατήσει μέχρι την Πέμπτη (28/09), όμως υπάρχει ένα σενάριο που αφορά στην εξέλιξη των φαινομένων. Σύμφωνα με αυτό, λοιπόν, «το χαμηλό βαρομετρικό να κινηθεί προς το νότιο Ιόνιο, να οργανωθεί ακόμα περισσότερο και έπειτα να κινηθεί ανατολικά, να περάσει δηλαδή από τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας».
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, πως «στο τελείωμά της η κακοκαιρία Elias μπορεί να επηρεάσει και τα ανατολικά και νότια, δηλαδή την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα».
Όσον αφορά στην Αττική, ο μετεωρολόγος του OPEN δήλωσε ότι «μπαίνει και αυτή στο «παιχνίδι», με κάποιες καταιγίδες να αναμένονται από το απόγευμα της Τρίτης (26/09). Ωστόσο, οι πιο δύσκολες ημέρες για τον νομό της Αττικής είναι η Τετάρτη (27/09) και η Πέμπτη (28/09).
Χαρακτηριστικά, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημείωσε: «Και αύριο (27/09) θα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα, το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί λίγο πιο ανατολικά για να απασχολήσει και περιοχές της Εύβοιας, περιοχές των Σποράδων, προς τα δυτικότερα τμήματα στο Αιγαίο. Ο μεγαλύτερος όγκος νερού αναμένεται να πέσει προς τα νότια τμήματα της Θεσσαλίας και η Εύβοια θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Μεγάλη προσοχή στη Λαμία, στη Μακρακώμη, στη Στυλίδα, προς τα Καμένα Βούρλα».